بیماری لثه
دندان های سالم نقش بسیار مهمی در سلامت جسم و روح دارند، اما هیچ کدام از ما به طور کامل از دندان هایش مراقبت نمی کند . بسیاری از ما از داشتن دندان های خراب عذاب می کشیم . گذشته از مشکلاتی که با افزایش سن برای دندان ها پیش می آید، بیش از همه سیگار، قهوه، چای و غیره زیبایی دندان ها را از بین می برد . اما مهمترین عامل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است نباید فراموش کرد که برای داشتن دندان های زیبا، مرتب و چشم نواز باید لثه های سالم و بی نقص داشته باشیم و برای داشتن لثه های سالم و بی تقص باید از آن ها مراقبت کرد .
بیماری لثه در کنار پوسیدگی دندان یکی از شایع ترین بیماری است که از گذشته تا به حال عموم افراد از آن رنج می برند و به دنبال راهکارهای مختلفی بودند تا بتواند شیوع و ایجاد این بیماری ها را کاهش دهند .
فهرست محتوا
بیماری لثه چیست؟
شروع بیماری لثه و رسوب ذرات غذایی بر روی دندان به دنبال التهاب و تحلیل لثه، استخوان نگهدارنده دندان شروع به تحلیل و عقب نشینی می کند . بیماری لثه در حالت پیشرفته، باعث تحلیل استخوان نگهدارنده دندان، لق شدن دندان و در نهایت از دست رفتن دندان می شود .
بیماری های لثه منجر به التهاب و از دست دادن دندان می شود و اغلب بیماری لثه یک جنبه ارثی دارد و علاوه بر این جنبه محیطی هم دارد . با جرم گیری رسوبات غذایی روی دندان تمیز شده، ناراحتی لثه کنترل و سپس درمان می شود.
انواع بیماری لثه
همانطور که در مباحث پیشین نیز بدان اشاره شده است بیماری پریودنتال یا همان التهابات لثه ای به علت وجود عفونت در لثه و اطراف استخوان های دندان ایجاد می شود که علائم اولیه از قبیل : خونریزی و تورم از خود نشان می دهد که در تنهایت در صورت عدم درمان باعث تخریب دندان های تان می شود. در ادامه به دو نوع شایع آن اشاره می کنیم.
- التهاب لثه در ناحیه گردنه دندان
- التهاب استخوان و بافت دندان
نشانه های بیماری لثه
- لثه رنگ صورتی کم رنگ دارد، هر تغییر رنگ در لثه نشانه التهاب و بیماری لثه است و با دیدن این نشانه به دندانپزشک مراجعه نمایید .
- خونریزی لثه هنگام مسواک زدن از یک یا چند دندان
- درد دندان
- احساس مزه فلز در دهان
- بزاق های بیش از حد در داخل دهان
- تب
- نفوذ عمیق عفونت در عمق 7 میلی متری
- از دست دادن دندان های دائمی
- متورم و قرمزی بودن لثه ه ای در حالت عادی
- خونریزی در هنگام جویدن و خوردن
- ساختار لثه یک ارتفاع نرمالی دارد، در صورت هر گونه تغییر در اندازه و ارتفاع لثه از نشانه های بیماری لثه است که می توان به آگاهی بیشتر افراد از بیماری کمک نماید .
- ایجاد فاصله بین دندان ها
- بوی بد دهان علت های متفاوتی دارد اما یکی از علت های بیماری لثه هم نیز می تواند باشد .
علل بیماری لثه
یک مشکل کوچک باعث بروز بیماری لثه می شود . فاصله بین دندانی باعث تجمع میکروب ها و در نهایت منجر به لق شدن دندان ها می شود . لذا رعایت بهداشت دهان و دندان تاثیر بسزایی در پیشگیری از بیماری های دهان و دندان دارد .
به طور کلی تمیز کردن نامناسب دندان و تشکیل جرم مهم ترین دلیل تحلیل لثه ها و آسیب دیدگی آن هاست . عامل ایجاد بیماری های لثه جرم دندان یا لایه بی رنگ و چسبنده ای است که پلاک میکروبی نامیده می شود، می باشد و هدف از مسواک زدن و تمیز کردن برداشتن مواد پلاک میکروبی و برداشتن باقی مانده مواد غذایی است .
در گذشته یکی از روش های حذف پلاک های میکروبی یا جرم های دندان استفاده از آنتی بیوتیک ها بود ولی امروزه استفاده از روش های فیزیکی بهترین روش های درمان است . بسیاری از مواد غذایی باعث تولید اسید در دهان می شود که این مواد میکروبی به چشم دیده نمی شود .
پلاک دندانی باعث تحلیل لثه ها، جدا شدن لثه از دندان و در نهایت تخریب استخوان مجاور دندان ها نیز می شود . در چنین حالتی دندان ها لق شده و از دست می رود . بیماری لثه دلیل اصلی از دست دندان در بالغین است هر چند شستشوی دندان ظاهرا دندان ها را تمیز می کند و از آنجایی که پلاک میکروبی چسبنده هستند و به راحتی با آب برداشته نمی شوند تمیز کردن آن ها سخت می باشد.
سایر عوامل موثر بر بیماری لثه عبارت اند از:
- استعمال دخاینات
- ابتلا به بیماری های هم چون: دیابت، ایذر، آرتریت روماتوئید هم می تواند احتمال مبتلا شدن به بیماری های لثه ای را بیشتر می کند.
- رژیم غذایی نا مناسب، مصرف خوراکی های مصنوعی و فست فودی می تواند تاثیرات منفی بر روی بروز چنین عارضه های بر جا بگذارد.
- نوسانات هورمونی: جالب است بدانید بر اساس آخرین تحقیقاتی که انجام شده است کم و زیاد بودن سطح هورمون ها بر سلامت دهان و دندان نیز تاثیر گذار است. باردرای در خانم ها که بیشترین سطح تغییرات هورمونی در ایندوره است می توان باعث ابتلا به پریودنتال در زنان شود.
- عوامل ژنتیک و وراثتی می تواند شانس ابتلا هب پریودنتال را در افراد افزایش دهد و تنها می توان با کمک رعایت پروتکل های بهداشتی سلامت دهان ود ندان در بربر آن مقاوت کرد. البته آمار ها نشان می دهد افرادی که به انواع بیماری های لثه ای مبتلا شده اند اغلب سابقه از دست دادن دندان ها در پدر و مادر را داشته اند.
- استرس و اضطراب بالا، محققین دریافته اند که شرایط مختلف روحی و روانی بر میزان رسیدگی به سلامت جسمانی و رعایت بهداشت دهان و دندان تاثیر دارد. زیرا فردی که بی حوصله یا مضطرب است نمی تواند به خوبی از پس چنین وظیفه ای بر اید.
- مصرف برخی دارو های خاص نیز با عوارضی که دارد باعث خشکی دهان و در نهایت باعث بروز بیماری های لثه ای می شود. اغلب دارو های ضد افسردگی و پر فشاری خون چنین عواضری بر جای می گذارند.
پیشگیری از بیماری لثه
پیشگیری بهتر از درمان است، لذا قبل از آن که به فکر درمان بیماری خود باشید بهتر است با روش های پیشگیری از بیماری ها از جمله بیماری لثه آگاهی پیدا کنید . از جمله روش های پیشگیری از بیماری لثه عبارتست از:
- چکاپ دوره ای منظم
- رعایت بهداشت دهان و دندان (استفاده از مسواک زدن و نخ دندان کشیدن)
- جرم گیری دندان
درمان بیماری لثه
درمان بیماری لثه با توجه به شرایط بیمار و شدت بیماری متفاوت می باشد . از جمله درمان های که در مراحل اولیه بیماری باید انجام شود رعایت بهداشت دهان و دندان، جرم گیری دندان، هموار نمودن سطح ریشه دندان ها نیز می باشد . اما اگر بیماری شدت زیادی پیدا کرده باشد درمان به منظور برطرف نمودن التهاب و عفونتهای دندان به صورت جراحی لثه انجام می گردد. همچنین در صورت نیاز عمل پیوند لثه هم ممکن است انجام شود
کلام آخر
بیماری لثه جز بیماری های است که برگشت پذیر می باشد لذا بعد از درمان آن باید دوره های چکاپ سه تا شش ماه جهت بررسی وضعیت لثه و دهان و دندان خود داشته باشید. در حفظ سلامت دهان و دندان خود کوشا باشید که تاثیر بسیاری زیادی بر روی زیبایی ظاهری و افزایش اعتماد به نفس و برقراری ارتباطات اجتماعی تان بر جای می گذارد.
سلام سوالی ازتون داشتم دخترم از دو تا از دندون هایش هنگام مسواک زدن خون می آید و اینکه اصلا تورم یا دردی ندارد خونریزی از لثه می تونه به علت بیماری لثه باشه ؟
خونریزی لثه یکی از نشانه های اولیه بیماری لثه هست . البته عوامل مختلفی در ایجاد آن می تواند دخیل باشد که نیاز به معاینه و تشخیص دقیق دارد.
سلام برای پیشگیری از بیماری های لثه بهترین راه چی می تونه باشه و اینکه بیماری لثه باعث می شه که بافت دندون از بین برود ؟