سندروم سوزش دهان
احساس سوزش و درد در برخی نقاط دهان که گاه و بی گاه فرد را آزار می دهد سندروم سوزش دهان است. این اختلال دردناک می تواند علل مختلفی داشته باشد. در برخی مراحل احساس سوزش بدون هیچ دلیل یا بیماری زمینه ای ایجاد می شود و در برخی موارد از عوارض برخی بیماری ها و یا درمان های دیگر است . برای مثال در بیماری زمینه سندروم شوگرن سندروم سوزش دهان نیز مشاهده می شود. یا ر طول برخی درمان های سرطان سوزش دهان ایجاد می شود. برای اطلاعات بیشتر در این زمینه این مقاله را مشاهده نمایید.
علائم سندروم سوزش دهان
همانطور که از نامش پیداست مهم ترین علامت این بیماری احساس سوزش در دهان است. اما این تنها علامت آن نیست و علائم آزاردهنده دیگری نیز دارد. یکی از علائم آن احساس تشنگی و در عین حال خشکی دهان است . در این حالت فرد احساس داغ بودن و سوزش در نواحی مختلف دهان دارد که می تواند طاقت فرسا باشد. این سوزش گاهی به درد تبدیل می شود. همچنین ممکن است حس چشایی فرد مختل شود و یا کاملا از بین برود . احساس طعم فلز در دهان و تشدید آن پس از غذا خوردن و مسواک زدن نیز مشاهده می شود.
این سوزش در قسمت های مختلف دهان و حتی در کام ، سقف دهان احساس می شود و می تواند احساسی همچون سوختن دهان با غذای بسیار داغ باشد. این علائم معمولا در هنگام بیداری حس می شود. در برخی افراد نیز مداوم نیست و برخی اوقات احساس شده و خود به خود برطرف می شود. درباره جرم گیری دندان بخوانید.
علائم سندروم سوزش دهان علاوم بر دهان می تواند بر زبان ، گلو ، لثه ها و لب ها نیز تاثیر گذاشته و اخساس ناخوشایند ایجاد نماید.
علت بروز
سوزش دهان می تواند به علت اخلال در سیستم عصبی محیطی یا مرکزی باشد. اگر چه در برخی موارد علت واقعی ایجاد سندروم سوزش دهان مشخص نیست اما دلایل مختلفی نیز برای آن بیان شده است.
برخی علل سندروم سوزش دهان در داخل دهان و بیماری ها و عادت های دهان است. برای مثال خشکی مداوم دهان هر چند که علت آن می تواند مصرف برخی دارو ها باشد. بیماری های میکروبی و قارچی دهان نیز در بروز سندروم سوزش دهان موثر است. بعضی عادت هایس دهان نیز موثر است . برای مثال کسانی که عادت به دندان قروچه و گاز گرفتن زبان خود را دارند بیشتر در معرض این سندروم هستند . تحریک دهان با مسواک یا خمیردندان های ساینده و سخت می تواند باعث بروز علائم سوزش دهان شود. درباره کامپوزیت ونیر بخوانید.
البته عوامل دیگری نیز در بروز سوزش زبان و دهان موثر اند. عواملی همچون رفلاکس معده حساسیت های غذایی یا برخی دارو ها در بروز این علائم موثر اند. برخی علائم رواین همچون استرس و افسردگی و سایر بیماری های روانی نیز می تواند به این بیماری منجر شود. هورمون ها و ویتامین ها نیز در این بیماری موثر اند . کمبود برخی ویتامین ها همچون ویتامین های خانواده B از دیگر عوامل این بیماری اند.
شاید جالب باشد که این سندروم بیشتر در زنان مشاهده می شود و در افراد بالای 50 سال بیشتر است . برخی عوامل همچون اعمال دندانپزشکی ، مواد غذایی آلرژیک ، افسردگی و اضطراب می تواند علائم این بیماری را تشدید کند .درباره ارتودنسی دندان بخوانید.
درمان سندروم سوزش دهان
درمان این سندروم به طور ویژه به عوامل ایجاد کننده آن وابسته است. با برطرف کردن عامل پدید آورنده آن می توان سندروم سوزش دهان را بهبود داد. برای درمان این مسئله راه کار های زیر توصیه می شود.
همچنین به منظور پیشگیری از بروز علائم سوزش دهان و تشدید علائم آن لازم است از مصرف مواد غذایی حساسیت زا و غذاهای تند و پر ادویه خودداری نمایید. الکل و دخانیات نیز تاثیر منفی بر این بیماری دارند. راه کار هایی که به کاهش استرس کمک کنند و تنش های فردرا کاهش دهد بهترین گزینه است. اغلب ورزش هایی همچون یوگا توصیه می شود.
در انتها می توانید سوالات خود را درباره بیماری های دهان و دندان در بخش نظرات سایت بپرسید تا توسط پزشکان و متخصصان کلینیک وصال پاسخ دهی شود.