مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان
زمانی که به هر دلیلی دندانی را از دست می دهید، زیبایی چهره شما از بین می رود و سبب بروز مشکلاتی همچون تحلیل استخوان فک، اختلال در جویدن، مشکلات گوارشی و اختلال در تکلم فرد می شود. برای جلوگیری از این مشکلات و هزاران عوارض دیگر سعی در جایگزینی دندان از دست رفته نماید. ایمپلنت دندان از جنس تیتانیوم بوده و جای ریشه دندان از دست رفته قرار می گیرد و کاملا با بدن سازگار می باشد.
فهرست محتوا
ایمپلنت چیست ؟
ایمپلنت دندانی قطعه ای از فلز تیتانیوم و آلیاژهای از این فلز است که در داخل استخوان فک قرار می گیرد. یعنی در حقیقت این قطعه فلزی نقش ریشه دندان را برای ما ایفا می کند که بر روی این قطعه فلزی، یک قطعه فلزی دیگر قرار می گیرد که نقش تاج دندان را برای ما ایفا می کند. سپس بعد از قرار گیری قطعه فلزی دوم قالب گیری صورت می گیرد تا فرآیند آماده سازی روکش دندان انجام گردد.
کاربرد ایمپلنت دندان
ایمپلنت نزدیک ترین جایگزین دندان طبیعی از دست رفته است. در گذشته زمانی که دندان از دست می دادیم جایگزین آن دندان پروتز های ثابت و متحرک بود که این پروتز ها مزایا و معایبی هم داشت، پروتز های متحرک از بافت نرم هستند و بیمار معمولا با آن ها راحت نبوده و جویدن به سختی انجام می شد پروتز های ثابت مزایای بهتری نسبت به پروتز های متحرک داشتند و در این نوع پروتز ها احتیاج به تراش پایه ای دندان بود. همین طور زمانی که فرد مجبور به استفاده از پروتز های ثابت بود به دلیل از دست دندان یک دندان بیمار مجبور به از دست دادن دو دندان دیگر خود نیز بود. اما امروزه با وجود ایمپلنت نیازی نیست که فرد دندان های دیگر خود را از دست بدهد و بهترین روش جایگزین دندان از دست رفته ایمپلنت دندان می باشد.
مراحل قبل از انجام جراحی ایمپلنت
بیشتر افراد نگران درد عمل جراحی ایمپلنت هستند . عمل جراحی با بی حسی موضعی ناحیه جراحی توسط دندانپزشک آغاز می گردد. این پروسه با مقدار بسیار کمی احساس ناراحتی همراه خواهد بود و فرد احساس درد نخواهد داشت. تمام پروسه جراحی ایمپلنت، تحت شرایط کاملا استریل انجام می شود، بدین معنا که فرد با کاوری استریل پوشانده می شود.
مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان
برای بهبود سریع بعد از ایمپلنت دندان در کرج نکاتی را باید رعایت کرد، که این نکات همچنین شانس موفقیت جراحی ایمپلنت را بالا می برد. بعد از عمل جراحی ایمپلنت، زمانی که ایمپلنت قرار داده می شود، فرد باید به خوبی از دندان هایش مراقبت کند. اگر در ناحیه جراحی بخیه زده شده باشد، بهتر است به بخیه ایمپلنت دندان دست نزنید؛ در جلسه اول بعد از عمل، که این زمان ممکن است چند روز طول بکشد، بخیه ها کشیده می شوند روزهای بعد از عمل جراحی، ممکن است کمی احساس ناخوشایند و ناراحتی داشته باشید. این احساس می تواند به دلیل ورم صورت و لثه و خونریزی اندک محل جراحی باشد. در رابطه با اقدامات بعد از ایمپلنت دندان، اقداماتی لازم است انجام شود که در ادامه به آن ها پرداخته می شود:
- جهت کاهش تورم می توانید در 48 ساعت اول از کمپرس سرد استفاده نماید و مدت زمان استفاده از کمپرس سرد ده دقیقه و به فاصله بیست دقیقه یکبار می باشد. هر گونه احساس ناراحتی و درد، می تواند به طور موثری با داروهای مسکن تجویزی، برطرف گردد.
- در ساعات ابتدایی بعد از قرار دادن ایمپلنت، گاز استریل بر روی دندان شما قرار داده می شود و این گاز را تا یک ساعت بعد از جراحی باید آرام بر روی دندان خود فشار دهید و از دهان خارج نکنید زیرا سبب خونریزی می شود.
- ناحیه جراحی شده را نباید با زبان و یا دست زدن تحریک کنید.
- بهتر است در 8 ساعت ابتدایی از شستن دهان خودداری نمایید.
- اولین شب بعد از جراحی باید با استفاده از یک مسواک نرم، دندان های خود را مسواک بزنید (البته دقت کنید که محل جراحی را مسواک نزنید تا از خونریزی آن جلوگیری شود زیرا این محل حساس بوده و با کوچکترین تحریکی دچار خونریزی می شود).
- بعد از گذشت یک روز _(24 ساعت) از جراحی، روزی 3 تا 4 بار آب نمک غرغره کنید. این کار سبب کاهش درد و تورم محل جراحی می شود و از عفونت آن پیشگیری می شود.
- از مصرف نوشیدنی های داغ، نوشدنی های گازدار مانند نوشابه تا 24 ساعت ابتدایی خودداری نمایید.
- استفاده از سیگار و الکل سبب می تواند سبب خونریزی شود بنابراین حتما از این موارد در چند روز ابتدایی بعد از جراحی ایمپلنت خودداری کنید.
- تا حداقل یک ماه از انجام فعالیت های سنگین مانند بلند کردن اجسام سنگین و یا ورزش های حرفه ای خودداری نمایید. تا دو روز بعد از ایمپلنت دندان نیز ورزش های سبک هم ممنوع است.
به منظور افزایش دوام و ماندگاری ایمپلنت های دندان در درا مدت این مراقبت ها را از جمله موارد زیر همیشه انجام دهید:
- به طور مرتب دندان های خود را مسواک زده و حتما از نخ دندان استفاده نمایید.
- برای حفظ سلامت لثه ها از دهانشویه های مناسب استفاده نمایید.
- سعی کنید یک بار در روز از آب نمک استفاده کنید.
- به چکاپ های مرتب دقت نمایید.
هر گونه احساس ناراحتی و درد، می تواند به طور موثری با داروهای مسکن تجویزی، برطرف گردد . پزشک برای فرد لیستی از مراقبت های بعد از عمل جراحی فراهم می کند . از جمله موارد ذکر شده در این لیست عبارتست از: مسواک زدن روزانه و تمیز کردن بین دندان ها، چکاپ مرتب و استفاده از شوینده های آنتی باکتریال دهانی است .
رژیم غذایی پس از ایمپلنت دندان
یکی از نکات مهم بعد از انجام ایمپلنت دندان رعایت رژیم غذایی مناسب در روزهای ابتدایی پس از انجام ایمپلنت می باشد. بهتر است در روزهای ابتدایی غذاهای نرم مصرف نماید سپس از بعد از گذشت چند روز مصرف غذاهای طبیعی را شروع نماید. در طول این دوره نوشیدن مایعات توصیه می شود.
از جمله مواد غذایی مفید بعد از جراحی ایملپنت دندان می توان به خوراکی های مانند پنیر، شیر، ژله، آبمیوه، انواع پوره ها، بستنی میوه ای و مایعات خنک فراوان اشاره نمود. از سویی دیگر مواد غذایی که نباید در روزهای ابتدایی بعد از کاشت ایمپلنت دندان استفاده نمود عبارتند از: قند، آجیل، چیپس، استیک، پاپ کورن، نوشیدنی های الکلی و گازدار، خوراکی های بسیار تند و بسیار داغ.
نتیجه گیری
زمانی که فردی به سراغ جراحی ایمپلنت دندان می رود، سعی در پر کردن جای دندان های از دست رفته خود دارد، در نتیجه هزینه و سختی های آن این جراحی را می پذیرد تا از داشتن دندان هم از لحاظ زیبایی و هم از لحاظ راحتی در جویدن غذاها بهره ببرد؛ در نتیجه با رعایت نکات مهم در مراقبت های بعد از کاشت ایمپلنت دندان سعی کنید تا عمر و ماندگار آن را زیاد کنید تا از داشتن نعمت دوباهر دندان بی بهره نشوید.