عصب کشی دندان در کرج
مطمئنا اصلاح عصب کشی دندان را شنیده اند و برخی افراد تصور می کنند که این نوع درمان ها درد دارد، بلکه باید گفت درمان تسکین دهنده درد است. یک مبحث مهم در رشته دندانپزشکی تحت عنوان عصب کُشی یا عصب کِشی یا به اصطلاح علمی تر درمان ریشه مصطلح است. به درمان بیماری ها و صدمات ریشه و بافت های اطراف ریشه دندان در اصطلاح N2 می گویند. درمان ریشه یا پالپ دندان با نام های N2، روت کانال یا عصب کشی شناحته می شود. به منظور آشنایی بیشتر با عصب کشی دندان در کرج تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
فهرست محتوا
عصب کشی دندان چیست؟
عصب کشی دندان یکی از رایج ترین روش کاهش درد ناشی از عصب دندان ها در کلینیک های دندانپزشکی است در طی این عمل پالپ اعصاب، بافت همبند از ریشه دندان جدا می شود. در بسیاری از موارد این عمل تحت بی حسی موضعی انجام می شود اما موارد نادری هم هستند که بنا به شرایط فیزیکی بیمار استثناٌ تحت بیهوشی عمومی قرار می گیرد. لازم به ذکر این کار باید توسط یک متخصص دندانپزشکی در مرکز ارائه دهنده خدمات دندانپزشکی معتبر و مجهز انجام شود در غیر این صورت عوارض و آسیب های بسیاری سلامتی و زیبایی دندان های تان را مورد تهدید قرار می دهد.
چه زمانی ریشه دندان نیاز به اصلاح دارد؟
عصب کشی دندان زمانی انجام می شود که قسمت داخلی بافت نرم دندان که پالپ نیز نام دارد آسیب دیده یا ملتهب و آلوده شده باشد. در چنیم شرایطی متخصصین حذف یا از بین بردن پالپ آلوده را بهترین راه برای حفظ تمامی ساختار دندان می داند چرا که در غیر این صورت این آلودگی نیز می تواند به سایر بخش های دیگر دندان سرایت کند.
علائم آسیب پالپ دندان
به طور کلی دندانی که به چنین مرحله ای می رسد مسلما دارای علائمی خواهد بود. در وهله ی اول ممکن است بیمار از درد دندان شکایت کند. در این مرحله قسمت میانی ساختمان دندان که عصب و عروق در آن جا قرار دارد دچار حالت التهاب و آماس می شوند و ایجاد درد می کنند و اگر در این مرحله درمان لازم صورت نگیرد این فعالیت میکروبی تقریبا از قسمت تاج دندان به قسمت ریشه نفوذ می کند و در نهایت این فعالیت میکروبی به قسمت ریشه دندان سرایت می کند و با گذشت زمان در این مرحله منجر به تشکیل کیست وآبسه دندانی می شود.
که این ضایعه محدود به دندان خواهد بود و اگر به موقع درمان لازم صورت نگیرد، ممکن است آن ضایعات و تخریبات استخوانی که صورت می گیرد به دندان های مجاور هم سرایت کند.
بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع روکش دندان
از دیگر علائم التهاب ریشه دندان
درد ادامه دار هنگام نوشیدن مایعات سرد یا گرم، درد خود به خودی، درد هنگام جویدن و یا حتی دراز کشیدن و گاهی نیز ممکن است با توجه به سیر بیماری پالپ، بیمار درد نداشته باشد.
خیلی از پوسیدگی های دندانی ممکن است در وهله اول به وضوح دیده نشوند و خود بیمار متوجه حفره پوسیده در دندان نشود و این ها باید توسط یک دندانپزشکی و در کلینیک دندانپزشکی صورت گیرد و ممکن است دندانپزشک برای تشخیص برخی از پوسیدگی ها رادیوگرافی انجام دهد.
علائم ظاهری بیماری به عوامل مختلفی بستگی دارد. به طور مثال می تواند به دلیل پوسیدگی های عمیق، التهاب ریشه، تورم یا تخلیه چرک از دندان باشد.
علل آسیب پالپ دندان
چه عواملی باعث می شود تا دندان به مرحله عصب کشی برسد. مهم ترین عاملی که منجر به درمان ریشه خواهد شد، مسئله ی پوسیدگی های دندانی به موقع درمان نشده است. اگر فرد در زمان مناسب اقدام به ترمیم و درمان پوسیدگی های نماید، می توانیم از رسیدن این فعالیت میکروبی به ریشه دندان پیشگیری نماییم. زمانی که این بافت پوسیده و باکتری های بیماری زا به ناحیه عصب دندان سرایت کردن آن موقع به دنبال درگیر شدن عصب دندان و مشکلاتی که بعداز آن ایجاد می شود نیاز به درمان ریشه ایجاد می گردد.
دندان دارای ساختمان سختی است که بافت نرم زنده ای را در بر می گیرد که این بافت نرم، پالپ دندان و یا عصب دندان نامیده می شود که شامل سلول ها، عروق خونی و اعصاب است. پوسیدگی های دندانی اگر به هر دلیل به موقع درمان نشوند پس از تخریب مینا و عاج سبب آسیب به پالپ دندان می شود.
چندین روش دندانپزشکی روی یک دندان
تراش یا ترک خوردن دندان
آسیب به دندان (در صورت برخورد به دهان ممکن است دندان را زخمی کنید؛ حتی اگر آسیب دندان را ترک نکند، پالپ همچنان آسیب می بیند)
شایع ترین علائم پالپ آسیب دیده شامل درد در دندان و تورم و احساس گرما در لثه ها است.
علت دندان درد بعد از عصب کشی
عصب کشی دندان و ارتودنسی
دندان عصب کشی شده یا دندانی که عصب آن خارج می شود هیچ منعی برای انجام درمان ارتودنسی نیست به عبارتی کاملا می توان برای آن ها درمان ارتودنسی را انجام دهیم. مگر این که دارای علامت خاصی باشند یا این که عفونت پای ریشه داشته باشند و درمان کامل نباشد اما در نظر داشته باشید ممکن است پرکردگی آن ها خوب نباشد و در این مواقع این دندان ها شکننده هستند .
توصیه می شود بعد از عصب کشی دندان ها و قبل از انجام ارتودنسی دندان های تحت درمان روکش شوند. هرچند که چسباندن براکت روی دندان های روکش دار کمی سخت است اما در نهایت می توان این کار را انجام داد. در موارد بسیار سخت می توان بر روی دندان عصب کشی بند قرار داد تا از شکسته شدن آن در آینده جلوگیری شود.
نحوه انجام عصب کشی دندان
در ابتدا در محل کلینیک دندانپزشکی معتبر و مجهز در شهر محل سکونت تان حاضر می شوید و سپس پس از اتمام تمامی مراحل معاینات بالینی تحت بی حسی موضعی قرار می گیرید و در ادامه برای انجام این عمل با پوشیدن البسه مخصوص و نشستن بر روی صندلی دندانپزشکی کار آغاز می شود.
- تزریق داروی بی حسی
در مرحله اول دندانپزشک مقدار کمی داروی بی حس کننده بر روی دندان مورد نظر شما قرار می دهد و سپس تزریق می کند البته در ابتدا ممکن است کمی احساس سوزش داشته باشید و بعد کاملا برطرف خواهد شد. این گونه شما در تمامی مراحل انجام عمل بیدار خواهید ماند و از نزدیک شاهد انجام عصب کشی خواهید بود اما دردی احساس نمی کنید که آزاد دهنده و زننده باشد.
- آماده سازی حفره دسترسی
در این زمان که دندان های شما بی حس شده باشد دندانپزشک با تخصص و دقت بالایی که دارد یک شکاف کوچک در قسمت فوقانی دندان مورد نظر ایجاد می کند تا به پالپ آسیب دیده دسترسی پیدا کند و در مرحله بعدی با کمک ابزار های مخصوصی که در دست دارد در کانال ریشه دندان شما را اصلاح می کند.
آنتی بیوتیک ها
پس از اتمام مرحله برداشتن پالپ آلوده دندان ها، دندانپزشک تشخیص می دهد که به منظور جلوگیری از بروز عفونت و هر گونه آسیب احتمالی دیگری از انواع آنتی بیوتیک ها بر حسب شرایط فیزیکی بیمار استفاده کند.
- قرار دادن rubber dem
- اطمینان از باز بودن مسیر کانال
- آماده سازی کرونال کانال
- شستشوی کانال
- اندازه گیری طول کانال
- آماده سازی اپیکال کانال
- شستشو کانال
- اندازه گیری مجدد طول کانال
پر کردن ریشه
دندانپزشک متبحر با استفاده از مواد مخصوصی درون دندان را پر می کنند تا با کمک آن کانال ترمیم شده از براق دهان آسیب نبیند.
- پانسمان دندان
- گرفتن عکس رادیوگرافی نهایی
درمان عصب کشی دندان
خوشبختانه با روش ها و تکنیکی های دندانپزشکی امکانات درمانی بسیار وسیع است و کارهای زیادی می توان برای درمان ریشه دندان انجام داد. پس از معالجه ریشه دندان، دندان زنده می ماند چرا که تغذیه خارجی آن از سمت بافت های اطراف آن ادامه دارد . البته این زنده ماندن بدین معنا نیست که بافت این دندان همانند بافت های دیگر به تحریک های حرارتی و الکتریکی پاسخ بدهد.
توجه داشته باشید وقتی دندانی به مرحله درمان ریشه و عصب کشی دندان می رسد، بعد از آن دچار تغییرات می شود و به عنوان یک بافت زنده نمی باشد و تبدیل به یک بافت مرده می شود و کیفیت خود را از دست می دهد و حالت شکننده پیدا می کند و این دندان ممکن است ساختمان خود را در مرحله های مختلف به تدریج از دست بدهد. مسلم است که یک دندان بعد از درمان ریشه نیاز به درمان پروتز پیدا کند و عمر این دندان نسبت به یک دندان طبیعی کوتاه تر است.
مراقبت های بعد از درمان عصب کشی
معمولا مقداری درد گذرا در پی از بین رفتن بی حسی تا چند روز وجود دارد که با تجویز مسکن های ضد التهاب تسکین می یابد. البته اغلب این درد چندان زیاد نیست که مانع فعالیت روزانه شود و اگر درد خیلی زیاد باشد فرد باید با دندانپزشک خود تماس بگیرد. از مصرف غذاهای سفت در طول دوره درمان پالپ دندان و استفاده از هر نوع مواد بی حسی جهت کاهش درد بعد از درمان اجتناب ورزید.
خطرات احتمالی بعد از ترمیم ریشه دندان
از آن جایی که ریشه دندان با هدف رفع درد و هر گونه عود عفونت انجام می شود اما بعد از انجام این عمل ممکن است آسیب به حدی عمیق و فجیع باشد که مینای دندان که قسمتی بسیار شکننده است منجر به از دست دادن دندان می شود.
لازم است بدانید که خطر بروز آبسه و عفونت نیز وجود دارد که در صورتی که آنتی بیوتیک استفاده نشود و یا این که ریشه دندان به خوبی تخلیه نشده باشد و مقداری از پالپ آلوده در جای خود باقی مانده باشد، وجود دارد.
پیشگیری از بیماری پالپ دندان
عمده ترین عامل برای پیشگیری از این مسئله، کنترل بهداشت دهان و دندان به طور مناسب است . بیماران باید در نظر داشته باشند که یک تصور غلط در اکثریت عموم وجود دارد که دندان باید به مرحله درد برسد تا بخواهیم به دندانپزشک مراجعه نمایم که این تفکر و ذهنیت درست نیست چون حتی ممکن است تا مراحل پیشرفته ما یک ضایعه دندانی را داشته باشیم بدون اینکه علامتی به صورت درد از خود نشان دهد و حتی ممکن است این ضایعه دندانی به درگیری عصب و درمان ریشه برسد بازهم بدون علامت درد باشد.
نتیجه گیری
به شما مخاطبین عزیز توصیه می شود پس از اتمام مطالب فوق اگر نظر یا سوالی در خصوص عصب کشی دندان تان دارید می توانید در انتهای این مقاله در بخش “دیدگاه” مطرح نمائید با تیم متخصصین حاذق دندانپزشکی وصال در اسرع وقت نسبت به پاسخ گویی ان اقدام کنند.