کامپوزیت ونیر دندان

در زمان گذشته فقط در تبلیغات مختلف دندان های ردیف و سفیدی را می دیدیم و همیشه آرزو داشتیم که دندان های به این صورت داشته باشیم . خوشبختانه علم دندانپزشکی مانند تمام علم های دیگر روز به روز در حال پیشرفت است و این امکان را به افراد می دهد که دندان های ردیف و زیبا داشته باشند . چند روش برای انجام آن وجود دارد که یکی از آن ها انجام کامپوزیت ونیر دندان می باشد .

دندان یکی از ملاک های است که در زیبایی چهره انسان نقش بسزایی دارد . درخواست زیبایی در حال حاضر یک مسئله خیلی مهم باشد چون در روابط اجتماعی و احساسی که فرد نسبت به خود دارد، تاثیر گذار است . کامپوزیت یکی از روش های درمانی و زیبایی است که امروزه مورد استفاده قرار می گیرد .

کامپوزیت دندان در بخش ترمیمی و زیبایی دندانپزشکی نقش بسیار موثر دارد. کامپوزیت ها موادی هستند که سالیان طولانی است که در دندانپزشکی مورد استفاده قرار می گیرد و روز به روز بر کیفیت، رنگ و استحکام آن افزایش می یابد.

فهرست محتوا

فیلم کامپوزیت ونیر دندان

کامپوزیت ونیر دندان چیست؟

کامپوزیت ها موادی هستند که برای ترمیم یا پر کردن دندان های جلو و عقب استفاده می شوند . این مواد حالت خمیری دارند و به رنگ های مختلف تولید می شوند .

در ابتدا مواد کامپوزیتی بر روی دندان ها توسط دندانپزشک قرار داده می شود سپس به وسیله ی یک نور که نور آبی رنگ است سخت و پُلیمریزه می شوند . این موارد که سالیان طولانی است که برای این کار مورد استفاده قرار می گیرند در حقیقت طول عمر خوبی می توانند داشته باشند به صورتی که حتی بیش از ده یا پانزده سال برای دندان می توانند کار کنند .

این مواد کامپوزیتی حالت فرم گیرنده دارند، بنابراین اصطلاحا می توان گفت این کار یک نوعی تلفیق علم و هنر در کار دندانپزشکی است، بدین معنا که دندانپزشک ابتدا باید علم این کار را داشته باشد سپس با استفاده از هنر خود آن فرم زیبا را به دندان های جلو بدهد .

کامپوزیت ها برای ترمیم یا پر کردن دندان های عقب هم مورد استفاده قرار می گیرند به نحوی که در وجود پوسیدگی های اولیه می توان دندان را با استفاده از این مواد پر کرد که در این موارد تراش دندان بسیار کمتر از زمانی است که بخواهیم دندان را با مواد سیاه پر کنیم . به علت این که کامپوزیت ها به دندان باند یا متصل می شوند به همین خاطر حفره ای که برای ترمیم و پر کردن دندان های عقب تراشیده می شود، خیلی کوچک تر و محافظ کارانه تر از ترمیمی است که با آمارگان یا مواد سیاه انجام می شود .

کامپوزیت دندان تا حدی می تواند باعث بالا رفتن استحکام دندان شود، همان طور که گفته شد کامپوزیت به دندان متصل می شود، بنابراین در زمانی که قسمت وسط دندان پوسیده یا از بین رفته است دو قسمت دندان به وسیله کامپوزیت دندان می توانند به یکدیگر متصل شوند و یک مقدار از استحکام دندان که از بین رفته است را به آن برگرداند . شایان ذکر است که کامپوزیت ها استحکام کمتری نسبت به لمینت های سرامیکی و پورسلند دارند .

نمونه کار های کامپوزیت دندان در کلینیک دندانپزشکی وصال

بیشتر بخوانید
قیمت کامپوزیت دندان در کرج

انواع کامپوزیت دندان

کامپوزیت ها را به چند دسته تقسیم می کنند، هر کامپوزیت طبق نظر پزشک در موارد خاصی استفاده می شود:

  1. کامپوزیت ماکروفیلد: اولین کامپوزیتی که وارد بازار شد کامپوزیت های ماکروفیلد بودند. این کامپوزیت ها مقاومت بالا دارند ولی کار پولیش را بسیار سخت می کنند به همین دلیل دیگر استفاده نمی شوند.
  2. کامپوزیت میکروفیلد یا ریز دانه: کامپوزیت میکروفیلد برای ترمیم دندان های جلویی کاربرد دارد. ذرات این نوع کامپوزیت کوچک تر از 100 نانومتر است به همین دلیل صاف تر، براق تر و درخشان تر است و انجام پولیش بسیار آسان خواهد بود اما این نوع کامپوزیت نسبت به کامپوزیت ماکروفیلد دوام و استحکام کمتری دارد.
  3. کامپوزیت دندان هیبرید، میکرو هیبرید و نانو هیبرید: این نوع کامپوزیت از نظر ابعادی به دو دسته تقسیم می شوند، بعضی از کامپوزیت ها در محدوده 10 تا 15 میکرومتر اند و بعضی از آن ها در محدوده 40 میکرو متر هستند. این نوع کامپوزیت مقاومت بالایی در برابر سایش دارد ولی مرور زمان زیبایی اش را از دست خواهد داد.
  4. کامپوزیت نانوفیلد: اندازه ذره های این نوع کامپوزیت 20 نانومتر است و معمولا برای برطرف کردن مشکلات کامپوزیت های هیبریدی استفاده می شود. این کامپوزیت به طور کلی مقاومت بالایی دارد و قابلیت پولیش خوبی دارد .
  5. IPS  ونیرها یا کامپوزیت ای پی اس:  یکی از جدید ترین کامپوزیت هایی که جدیدا وارد بازار شده و مورد استقبال قرار گرفته است همین کامپوزیت های ای پی اس هستند که به کامپوزیت سرامیکی مشهورند. این کامپوزیت‌ ها به علت داشتن ذرات سرامیکی نسبت به نسل‌های قبل دارای ثبات رنگ و استحکام بالاتری هستند و بسیار شبیه لمینیت های سرامیکی اند.

مراحل انجام کامپوزیت دندان چگونه است؟

خوشبختانه تمام مراحل کامپوزیت در یک جلسه انجام می شود و همان لحظه کامپوزیت توسط پزشک روی دندان گذاشته می شود به همین دلیل سلیقه و مهارت پزشک در فرم دهی بسیار اهمیت دارد پس انتخاب یک پزشک متخصص و حرفه ای بسیار مهم است .به طور کلی مراحل کامپوزیت به صورت زیر است:

مرحله اول: قبل از انجام کامپوزیت پزشک باید دندان و لثه ها را به خوبی معاینه کند و هرگونه بیماری مثل التهاب و خرابی باید برطرف شود.

مرحله دوم: بعد از مطمئن شدن پزشک از سلامت دهان و دندان نوبت به آماده سازی دندان می رسد. پزشک سطح دندان را با برس تمیز می کند.

مرحله سوم: در این مرحله پزشک از شما در مورد رنگ مورد نظرتان سوال می کند. شما می توانید رنگ های طبیعی و رنگ های سفید و یخچالی را بسته به سلیقه تان انتخاب کنید. پزشک می تواند رنگ را در کنار دندان خودتان قرار دهد تا مقایسه راحت تر صورت بگیرد.

مرحله چهارم: در این مرحله نوبت به ایزوله کردن، اسید زدن، شستن و خشک کردن دندان‌ها می رسد.

مرحله پنجم: دندان پزشک شروع به انجام کار با یکی از انواع کامپوزیت که در قبل توضیح دادیم می کند و مواد را روی دندان می گذارد و با کمک نور آبی آن را سفت می کند.

مرحله ششم: در آخر اضافات برداشته می‌شود و برای ایجاد یک سطح درخشان و کاملا صاف، پالیش کامل انجام می‌شود و بلندی‌های مواد گرفته می‌شود تا از لب پریدگی جلوگیری شود.

بیشتر بخوانید
چگونه یک مرکز دندانپزشکی خوب پیدا کنیم؟

موارد کاربرد کامپوزیت دندان

کسانی که دارای یکی یا چند مورد از موارد زیر هستند معمولا برای کامپوزیت اقدام می کنند.

  • ترمیم و پر کردن پوسیدگی های دندان های جلو وعقب
  • بستن و دوختن ترک و شکستگی دندان
  • بازسازی دندان شکسته
  • بازسازی تاج ریشه باقی مانده
  • پوشش ریشه در موارد نحلیل لثه که نتوان با پیوند لثه برطرف نمود
  • کامپوزیت ونیر و لمینت دندان با کامپوزیت برای تغییر رنگ دندان
  • اصلاح طرح لبخند
  • تغییر فرم و شکل دندان به شکل زیبا
  • جایگزین روکش دندان در مواردی که نتوان روکش کرد
  • ساخت روکش موقت
  • ساخت customized healing abutment پس از قرار دادن ایمپلنت
  • بریج دندان جلو کامپوزیتی در موارد بی دندانی تک دندان
  • اسپلینت کردن دندان های لق به یکدیگر
  • چسباندن نگین و براکت ارتودنسی و … به سطح دندان
  • برطرف کردن و بستن فضای خالی بین دندان ها در اثر دیاستم و بعد از فرنکتومی
  • ترمیم دندان مصنوعی تکی شکسته
  • برطرف کردن حساسیت دندان در مناطق مینای دندان سایش یافته در اثر دندان قروچه

کاندیدای انجام کامپوزیت دندان

در صورت وجود بهم ریختگی های دندانی شدید می توان از کامپوزیت دندان استفاده کرد. از دیگر افراد که می توانند از کامپوزیت ونیر استفاده نمایند افرادی هستند که دچار تغییر رنگ دندانی شده اند و همچنین در مورد رفع فرورفتگی دندان ها هم کاربرد دارد.

چه کسانی نباید از کامپوزیت استفاده کنند؟

  • کسانی که پوسیدگی دندان دارند.
  • کسانی که عادت‌هایی مثل دندان قروچه کردن دارند.
  • کسانی که سایش شدید دندانی دارند.
  • کسانی که دندان هایشان بهم ‌ریختگی شدید دارد.
  • کسانی که بیماری لثه فعال دارند.
  • کسانی که به بهداشت دهان شان اهمیت نمی دهند.

اقدامات قبل از انجام کامپوزیت ونیر دندان

یکی از نکات ویژه قبل از انجام کامپوزیت ونیر سالم بودن دندان ها می باشد . در صورت بروز مشکل دندان ابتدا مشکل دندان درمان شده سپس اصلاح طرح لبخند انجام گردد تا بهترین درمان کامپوزیت ونیر اعمال شود .

مزایا کامپوزیت ونیر دندان

معمولا برای کارهای زیبایی دست به ترکیب دندان ها زده نمی شود و روی بافت دندان ها کامپوزیت صورت می گردد . خیلی از افرادی که تمایل دارند دندان های آن ها تراش داده نشود و یا این که بعد از مدتی بتوانند آن را بردارند از کامپوزیت ونیر دندان استفاده می کنند که این ویژگی بسیار ارزنده می باشد.

کامپوزیت ها موادی هستند بسته به نوع مواد غذایی و تغذیه افراد می توانند تغییر رنگ داشته باشند که این امر فاجعه آمیز نیست و با پالیش کردن به کیفیت و رنگ اول خود بر می گردد .

کامپوزیت ها در دوره زمانی کوتاه تر و توسط دندانپزشک در مطب انجام می گیرد و نیاز به لابراتور ندارد و بسته به تکنیک کاری دندانپزشک در یک تا دو جلسه انجام می شود .

معایب ونیر کامپوزیت

هر چند که مزایای کامپوزیت کردن دندان ها از معایب یا عوارض جانبی آن بسیار بیشتر است اما گاهی ممکن است این روش عوارضی را ایجاد نماید، البته لازم به ذکر است در صورتی که بهترین دندانپزشک کامپوزیت دندان این روش زیبایی را انجام دهید، احتمال بروز عوارض آن به صفر می رسد. برخی از این عوارض عبارتند از:

  • تراش دادن زیاد و غیر اصولی دندان هاممکن است باعث صدمه به آنها شود.
  • بروز حساسیت دندان ها نسبت به گرما و سرما، البته این مورد اغلب رخ می دهد و عارضه ای طبیعی به شمار می آید.
  • تغییر رنگ کامپوزیت ها به دلیل مصرف مواد غذایی و نوشیدنی های حاوی مواد رنگی صنعتی، بنابراین توصیه می شود تا حد امکان از مصرف چای، قهوه، سس کچاپ و هر خوراکی دیگری که باعث تغییر رنگ دندان ها می شود، جلوگیری کنید.
  • در صورتی که دندانپزشک تبحر کافی نداشته باشد ممکن است کامپوزیت به درستی بر روی دندان ها قرار نگیرد که این عامل می تواند به لثه ها آسیب رسانده و آن ها را تحریک کند.
بیشتر بخوانید
بهترین کلینیک دندانپزشکی در کرج

مراقبت های بعد از کامپوزیت دندان

مهمترین نکته این است که جهت بررسی و معاینه هر دو ماه یک بار به دندانپزشک مراجعه نمایند. یکی از موارد دیگری که از اهمیت ویژه ای برخوردار است رعایت بهداشت دهان و دندان می باشد.

  • پس از اتمام کار، تا چند ساعت از خوردن مواد غذایی به خصوص مواد غذایی سخت و یا رنگی، پرهیز کنید.
  • در هنگام شکستن پسته، تخمه ، بادام و خوراکی هایی از این قبیل که سفت هستند دقت کنید زیرا باعث شکستن و لب پریدگی می شوند.
  • اگر عادت دارید که گیره مو، سوزن و یا هر جسم سختی را با دندان تان نگهدارید بسیار مراقب باشید زیرا می تواند به کامپوزیت ها آسیب برساند و طول عمرش را کم کند.
  • برای جلوگیری از پوسیدگی حتما بعد از هر وعده غذایی مسواک بزنید.
  • هر چند وقت یکبار به پزشک خود مراجعه کنید تا سلامت دندان هایتان چک شود.
  • مواد مصرفی رنگی مثل چای و قهوه می تواند باعث زرد شدن دندان های تان شود.
  • بعد از مشاهده هر شکستگی فورا به پزشک خود مراجعه کنید.

سن مناسب انجام کامپوزیت دندان

الزما محدودیت سنی خاصی برای افراد جهت انجام کامپوزیت دندان وجود ندارد و افراد در هر گروه سنی در صورت عدم وجود بیماری های دهان و دندان می توانند کامپوزیت دندان انجام دهند .

هزینه ونیر دندان چقدر است؟

هزینه کامپوزیت نسبت به لمینت دندان و ارتودنسی کمتر است و نسبتا مقرون به صرفه می باشد. مقدار دقیقی برای انجام این روش نمی توان عنوان کرد ولی عواملی وجود دارند که بر هزینه آن تاثیر گذار هستند به همین دلیل آنها را بر می شماریم تا شما عزیزان از آن اطلاع یابید:

  • مواد اولیه و تجهیزات به کار رفته: از مهمترین عوامل تاثیر گذار بر میزان هزینه، کیفیت مواد اولیه مورد استفاده است. یقینا در صورت استفاده از مواد با کیفیت تر و تجهیزات پیشرفته تر، قیمت انجام این تکنیک نیز افزایش می یابد.
  • سابقه و مهارت دندانپزشک: سابقه و مهارت دندانپزشک قطعا برای همه افراد اهمیت دارد زیرا هر کس توقع دارد در قبال پرداخت هزینه، بهترین خدمات را دریافت کنند. بنابراین بهتر است قبل از انتخاب دندانپزشک تان، نمونه کارهای او را در مطب یا شبکه اجتماعی مشاهده کنید.

نتیجه گیری

کامپوزیت دندان یکی از روش های زیبا و مرتب سازی دندان ها است که توسط مواد رزینی تنها در یک جلسه انجام می شود. کامپوزیت انواع مختلفی دارد و پزشک با توجه به صلاح دیدش یکی را انتخاب می کند تا بیمار از آن استفاده کند.

 کلینیک دندانپزشکی وصال در کرج
کلینیک دندانپزشکی وصال در کرج

خدمات مهم کلینیک: ایمپلنت دندان، پروتز دندان، ارتودنسی دندان، کامپوزیت ونیر دندان

6 thoughts on “کامپوزیت ونیر دندان

  1. سمیه - نوامبر 29, 2018 در 3:39 ب.ظ

    سلام
    من قبلا کامپوزیت ونیر انجام دادم اصلا راضی نیستم و خیلی به نظرم بد شکل شده . خواستم ازتون بپرسم میتونم اینها رو بردارم و دوباره کامپوزیت جدید کنم ؟

    پاسخ
    • vesal - دسامبر 2, 2018 در 11:56 ق.ظ

      سلام
      بله مشكلي ندارد مي توانید ونير هاي قبلي رو remove كنيد و كار جديد روي دندون ها تون انجام بدهید بدون اينكه مشكلي براي دندون های شما پيش آید .

      پاسخ
  2. علیزاده - دسامبر 9, 2018 در 6:21 ق.ظ

    سلام
    هزینه روکش دندان 6یا 7 بالا درکلینیک شما چقدر است؟؟؟

    پاسخ
    • vesal - دسامبر 9, 2018 در 11:14 ق.ظ

      سلام هزینه روکش دندان پس از بررسی و معاینات لازم مشخص می شود لذا برای تعیین دقیق هزینه روکش دندان بهتر است به کلینیک دندانپزشکی مراجعه نمایید . اما لازم ذکر است که هزینه تقریبی بین 400 تا 500 تومان می باشد .

      پاسخ
  3. سیاوش - آگوست 24, 2020 در 11:08 ق.ظ

    سلام و خسته نباشید
    من حدودا ۱۳ سال پیش ۴ تا دندون جلوی فک بالا را پین گذاری و روکش کردم ( بصورت ۲ تا ۲ تا ) الان چند روزی است که احساس لقی در یکی از این دو دندون می کنم
    حالا نمی دونم که آیا روکش دندان شل شده یا اینکه پین دندون از جاش حرکت می کنه
    آیا با عکس گرفتن مشخص میشه یا نه ؟
    ممنون

    پاسخ
    • vesal - سپتامبر 2, 2020 در 5:10 ق.ظ

      سلام و وقت بخیر
      بايد به كلينيك مراجعه كرده و ويزيت شوید اگر با معاينه مشخص نشه با گرافي حتما مشخص خواهد شد.

      پاسخ

پاسخ

مدت زمان مطالعه ۱۱ دقیقه
تماس با پزشک